<h1></h1>

McDonald’s skal tage opvasken og skrotte skraldet: Slut med ”brug-og-smid-væk”

Niels Fuglsang, Medlem af Europa-Parlamentet

Nu er det slut med at smide store mængder plastikemballage ud efter et besøg på fastfood-restauranter som McDonald's og Burger King. For på trods af et massivt pres fra industrien og tonsvis af lobbyister der har forsøgt at bremse loven, så er det endelig lykkes at vedtage en EU-lov som skal reducere de store mængder af skrald og emballage, som sviner jorden til og risikerer at lande i vores verdenshave til fare for både havmiljø og dyreliv.

 

Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg havde håbet, at vi var gået endnu længere, men alligevel mener jeg, at det her er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Med den nye EU-lov kan kæder som McDonald's ikke længere spise os af med engangsbøtter og plastiklåg, når vi besøger deres restauranter. Fra 2030 bliver det nemlig ulovligt at servere mad i unødvendig plastik-engangsemballage disse steder.

 

Den nye lov sætter bindene mål for, hvor meget EU skal reducere mængden af emballage frem mod 2030 og årene derefter. I 2030 er reduktionsmålet 5%, i 2035 er det 10% og i 2040 15%. Det kan lyde uambitiøst. Men set i lyset af, hvordan mængden af emballage bare er steget og steget de seneste mange år, så det er faktisk ret afgørende.

Alene de sidste 15 år er mængden af emballageaffald i EU steget med ca. 20 procent. Det er et kæmpe problem, når vi ved at 32 procent af al plastikemballage ender i naturen, og kun 5 procent af plastikemballagen bliver genanvendt.

Udover at sætte konkrete mål om at reducere brugen af emballage, indeholder loven også konkrete indsatser. F.eks. at fastfood-kæderne tvinges til at tænke i alternativer, så indpakning, service, krus og lignende ikke bare smides ud med det samme, men i stedet genbruges.

 

Som socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet er jeg overrasket over den modstand, jeg har mødt i forbindelse med forhandlingerne af denne lov. Sammen med mange af mine kollegaer, er jeg blevet bombaderet med henvendelser fra lobbyister, der på den ene eller anden måde lader mig forstå, at de her regler vil ødelægge deres branche. Jeg synes, det er utroligt, så lidt mod der er på at omstille sig. At tænkte tingene på en anden måde. På en måde der ikke kun er nem, men som også er bæredygtig og smart. Og tilmed også en smule foruroligende, når der så tydeligt kastes så mange penge efter lobbyindsatser rettet mod os lovgivere, for at forpurre grønne, progressive tiltag. Tænk engang, hvis man nu havde brug de penge på rent faktisk at gøre noget ved problemet med overforbruget af emballage i de respektive virksomheder?!

 

Den nye lov handler ikke om at afvikle dele af erhvervslivet, men om at omstille det. Der er for mig at se ingen tvivl om, at den grønne omstilling kræver, at vi gør tingene på nye og smarte måder. Vi skal gøre op med brug og smid kulturen og mere tænke i bæredygtige og cirkulære løsninger. Det mener jeg denne lovgivning kan være med til at skubbe på for.

Foto: Peter Emil Witt